#860202

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" και του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Προφήτης Ηλίας"



     Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» και ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας», το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 επί του περιπτέρου πολιτισμού της Ακαδημίας στη διάρκεια της 41ης Διεθνούς  Έκθεσης Γούνας Καστοριάς, υπέγραψαν από κοινού μια ιδιαίτερη και στρατηγικής σημασίας σύναψη συνεργασίας, η οποία άπτεται σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος επιστημονικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, μορφωτικά, ωφέλιμα και ευαγή για τη περιοχή της Καστοριάς. Η συνεργασία των δύο φορέων, έχει σκοπό τη δημιουργία δράσεων για την επιστημονική έρευνα και μελέτη του κλάδου της καστοριανής γουνοποιίας καθώς και την αμοιβαία προσφορά γνώσεων, πληροφοριών εμπειριών και υπηρεσιών.

      Ειδικότερα το Σύμφωνο Συνεργασίας περιλαμβάνει:
      - Συνδιοργάνωση επιστημονικών, πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων (συνέδρια, ημερίδες, σεμινάρια 
      θεματικά ή διαθεματικά) σχετιζόμενων με τον κλάδο της γουνοποιίας.
      - Μελέτη και σπουδή εξειδικευμένων επιστημονικών θεμάτων του κλάδου της γουνοποιίας, προκειμένου να
       αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας για τη συγγραφή βιβλίων, δημιουργία βιντεοταινιών και διαδραστικών 
       εφαρμογών.
      - Συγκρότηση επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας σε ζητήματα χάραξης επικοινωνιακής στρατηγικής και 
       δημοσίων σχέσεων.
      - Συμμετοχή και υλοποίηση προγραμμάτων της Ε.Ε κοινού ενδιαφέροντος.
      - Καταγραφή και διάσωση του ιστορικού πολιτιστικού αποθέματος του κλάδου της καστοριανής γουνοποιίας 
      δημιουργώντας μια ψηφιακή χρηστική βάση δεδομένων για την έρευνα και μελέτη του. 

      Την ημέρα της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας έδωσαν το παρόν πλήθος φίλων και υποστηρικτών των δύο φορέων, μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς καθώς και επιστημονικοί συνεργάτες-μέλη της Συγκλήτου Επιστημόνων της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς. Το τυπικό υπογραφής και σύναψης της συνεργασίας, πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των φορέων, ο κ. Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης εκπροσωπώντας την Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης» και ο κ. Ιωάννης Α. Κορεντσίδης ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας».



……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Οι εκπρόσωποι των δυο συνεργαζόμενων φορέων
Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης,
πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς
&
Ιωάννης Α. Κορεντσίδης
πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς 
      Οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων την ημέρα υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας προέ-βησαν στις εξής δηλώσεις:
Ιωάννης Α. Κορεντσίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας»
«Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς, συνεισφέρει σπουδαίο επιστημονικό και πολιτιστικό έργο στη περιοχή της Καστοριάς και αυτό το βλέπουμε έμπρακτα. Έχουν ένα αξιοθαύμαστο ιστορικό αρχείο φωτογραφιών και ασχο-λούνται πολύ δυναμικά και επιτυχημένα με αυτό που κάνουν. Με την ευκαιρία της διεξαγωγής της 41ης Διεθνούς Έκθεσης Γούνας της Καστοριάς, υπογράφουμε και επίσημα ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το οποίο κατοχυρώνουμε τη συνεργασία αυτή σε ότι αποφέρει στο μέλλον με αμοιβαίες ανταλλαγές απόψεων και διαφόρων άλλων ενεργειών, οι οποίες να έχουν κοινή συνιστώσα την ισχυροποίηση της καστοριανής γουνοποιίας στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον.»…
     …«Να σημειώσω ότι στον χώρο που βρισκόμαστε, στην αριστερή πτέρυγα του Εκθετηρίου, θα δημιουργηθεί ο χώρος ιστορίας της γούνας που έχουμε εξαγγείλει και τον έχουμε εντάξει σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Αμέσως μετά την Έκθεση θα ξεκινήσουν οι εργασίες και υπολογίζουμε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα τον έχουμε έτοιμο. Ο εν λόγω χώρος θα είναι επισκέψιμος για όλους και για όποιον επισκέπτεται την Καστοριά, μαζί με τα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής μας, όπως η Σπηλιά του Δράκου, ο Λιμναίος Οικισμός και διάφορα άλλα πολιτιστικά μνημεία και δρώμενα, θα μπορεί να επισκέπτεται και των χώρο ιστορίας της Γούνας και να μάθουν σε όλη την Ελλάδα τη γίνεται εδώ στη Καστοριά και στη Δυτική Μακεδονία».
     
      Ιωάννης Μ. Τσακιρίδης
      Πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης»
    «Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς “Θωμάς Μανδακάσης”, όπως προανέφερε και ο πρόεδρος του Συν-δέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας”, θα υπογράψει σήμερα ένα σύμφωνο συνεργασίας, το οποίο θα έγκειται σε θέματα πολιτιστικά, επιστημονικά, κοινωνικά που αφορούν τον κλάδο της γουνοποιίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς με δημιουργικό τρόπο να συμβάλουμε στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ιστορίας της γουνοποιίας και βέβαια αναδεικνύοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μπορούν να καταστούν δημιουργικά και ωφέλιμα για τον κλάδο. Για μας είναι ιδιαίτερη τιμή που ο ιστορικός Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς “Προφήτης Ηλίας” δέχτηκε να υπογράψει αυτό το σύμφωνο συνεργασίας μαζί μας. Είναι μεγάλη η ηθική αμοιβή προς τον οργανισμό μας και ευελπιστούμε και εμείς να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, ώστε να είμαστε ωφέλιμοι και χρήσιμοι πάνω σε αυτή μας τη συνεργασία. Από τη δική μας τη πλευρά η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς, είναι στη διάθεση του Συνδέσμου να συνεργαστεί στο οποιοδήποτε θέμα, και εγώ προσωπικά αλλά και οι επιστημονικοί συνεργάτες της Ακαδημίας, έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να συνεισφέρουμε στο κομμάτι το επιστημονικό, να αξιοποιήσουμε όλα τα μεθοδολογικά εργαλεία, τα οποία να καταστούν ωφέλιμα και λειτουργικά για τον κλάδο. Επίσης, η ενασχόλησή μας με την τοπική ιστορία έχει ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση ενός σημαντικού αριθμού τεκμηρίων, τα οποία αφορούν τον κλάδο της γουνοποιίας, έχοντας την πεποίθηση ότι όλα αυτά θα καταστούν χρήσιμα για την διαμόρφωση μιας θετικής εικόνας του κλάδου απέναντι στις αγορές. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον κ. Κορεντσίδη για την τιμή που μας έκανε και βέβαια και γω υποσχόμενος ότι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, όντας συνεργάσιμοι σε ότι μας ζητηθεί.»…
      …«Τέλος θα ήθελα να σημειώσω μια λεπτομέρεια, η οποία είναι λίαν καλών να λεχθεί, ότι η διοίκηση του κ. Κορεντσίδη και το νέο ΔΣ για πρώτη φορά δείχνουν βαρύτητα στο κομμάτι της ιστορίας της γούνας, ώστε να καταγραφεί, να μείνει παρακαταθήκη στους νεότερους και με βάση όλο αυτό να γίνει η ουσιαστική και επικοινωνιακή της αξιοποίησή, έχοντας εφαρμογή ακόμα και στον τομέα του μάρκετινγκ προς όφελος όλου του κλάδου. Θεωρώ προσωπικά ότι η το νέο ΔΣ πρωτοπορεί και καινοτομεί, αντιλαμβανόμενος όλη αυτή τη διάθεση και θετική σκέψη, η οποία είναι ωφέλιμη και για τη διατήρηση της ιστορίας της γουνοποιίας αλλά κα γενικότερα για την εξωστρέφεια του κλάδου. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην συνεργασία αυτή καταλυτική ήταν η συμπαράσταση του επιστημονικού μας συνεργάτη, με πολυετή εμπειρία και ενασχόληση σε θέματα του κλάδου της γούνας, Επ. Καθηγητή  του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας κ. Λεωνίδα Πουλιόπουλου,  τον οποίο και ευχαριστούμε».



……………………………………………………………………………………………………………………………………………….

      Η Ακαδημία Γραμμάτων & Τεχνών Καστοριάς «Θωμάς Μανδακάσης», θεωρεί ιδιαίτερη τιμή τη σύναψη αυτής της συνεργασίας με τον ιστορικό Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς «Προφήτης Ηλίας» και ευελπιστεί να συμβάλει τα μέγιστα και αγαθά για την αποτελεσματικότητα αυτής, δημιουργώντας νέους ορίζοντες και δεξαμενές σκέψης, οι οποίες να καταστούν ωφέλιμες για την ανάπτυξη του κλάδου της γουνοποιίας στη Καστοριά και ευρύτερα της Δυτικής Μακεδονίας.

Υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων από τους εκπροσώπους τους

Χειραψία μεταξύ των προέδρων των δύο συνεργαζόμενων φορέων

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών κ. Κορεντσίδης συγχαίρει
τον επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας μας Δρ. Λεωνίδα Πουλιόπουλο

Η Σύγκλητος Επιστημόνων της Ακαδημίας
Διακρίνονται εξ αριστερών οι: 1) Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, Χαρά Ανδρεάδη, Ιωάννης Τσακιρίδης, Γιώργος Γκάγκας, Παναγιώτης Μπάτος, Ιωσήφ Χατζητιμοθέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου